Reflectie digitale didactiek

Reflectie op ervaringen met digitale didactiek

De ervaringen met digitale didactiek waren vóór de opleiding al aardig aanwezig. Althans dat dacht ik. Binnen werktuigbouwkunde wordt veel gebruik gemaakt van software en door de grote diversiteit van deze software lijkt het alsof hier ook een didactische gedachte aan ten grondslag ligt.
Dit is maar ten dele waar. De software die gebruikt wordt, zijn de tools die ook in het bedrijfsleven gebruikt worden. Dit is niet per definitie goed om in het onderwijs te gebruiken. Er is wel software waarmee de studenten tot zelfstudie worden "gedwongen" maar dat is zeker niet altijd het geval.

De hulpmiddelen die tijdens de opleiding de revue passeerden waren niet altijd even bruikbaar. Dit was ook niet de intentie van de module. Desondanks heeft het een aantal ideeën opgeleverd die ik zeker ga proberen.

Als eerste de blog. Hier had ik zo mijn twijfels over, maar probeer deze toch volgend studiejaar in te zetten. De vierde jaars studenten die de minor Engineering Algemeen kiezen krijgen dat halve jaar twee projecten te doen. Dit zijn projecten die uit het bedrijfsleven komen. Buiten de drie bijeenkomsten met de contactpersoon van het bedrijf; start-, tussen-, en eindbijeenkomst zijn er tijdens het project vaak nog vragen aan het bedrijf. Normaal gesproken verzamel ik deze en stuur deze door naar de contactpersoon. Via een blog zouden studenten dat zelf kunnen doen, waarbij ze kunnen zien wat anderen hebben gevraagd en dus niet dezelfde vraag hoeven te stellen. De contactpersoon kan ze dan beantwoorden wanneer hem dat uitkomt.
Tijdens deze projecten kan ook gebruik gemaakt worden van dropbox om bestanden tussen bedrijf en tudent uit te wisselen.

Eenmaal per jaar houd LED een projectweek. In deze week gaan projectgroepen van zes tot acht studenten een week lang aan het werk met een "probleem" van een bedrijf. Dit zijn projecten die bedrijven zelf komen toelichten en waar ze aan het einde van de week het resultaat krijgen gepresenteerd. De studenten die meedoen zitten in het 1e, 2e en 4e jaar van de opleidingen Werktuigbouwkunde, Industriële productontwikkeling, Technische natuurkunde, Mechatronica, Elektrotechniek en een aantal buitenlandse studenten. Bij elkaar ongeveer 600 studenten. Iedere groep heeft een projectleider, maar het blijkt moeilijk te zijn deze allemaal te bereiken. De projecteek heeft wel een eigen website: http://projectweek.saxionled.nl/ maar dat werkt niet heel goed. Volgend jaar wil ik proberen met behulp van twitter de communicatie beter te laten verlopen. Zo kunnen de projectleiders snel bereikt worden waardoor enkele zaken wat beter zouden kunnen gaan lopen. Ook het inleveren van de benodigde bestanden kan dan misschien weer via dropbox, of kunnen bijgehouden worden met googledocs.

Ook voor het "digitaliseren van de werkplaats" ben ik wat verder gekomen. Het TPACK-model heeft daarbij geholpen. Ik had het TPACK-model al wel bij Thijs in de presentatie gezien, maar nog niet bij stilgestaan dat dit ook voor "mijn" probleem een hulpmiddel zou kunnen zijn. Door bewuster de pedagical-, content- en technical knowledge te combineren kan er uit het programma dat ik al voor ogen had, veel meer uitgehaald worden. Het is dan geen statisch programma meer met gegeevns en filmpjes, maar kan de student ook als het ware opleiden.

Resumé
Al met al een nuttige lessenreeks waarbij er een aantal avonden waren waarbij je wel overladen raakte met digitale "weetjes". Af en toe rees dan bij mij de vraag wat er mis is met persoonlijk contact tussen docent en student. We moeten niet uit het oog verliezen dat het hulpmiddelen zijn en geen vervanging van persoonlijk contact. Dat laatste zou namelijk wel een verschraling zijn van het onderwijs. Doordat studenten veranderen en opgroeien met deze digitale "toestanden" zijn we wel genoodzaakt hier bij hen aan te sluiten. Misschien is dat ook nog niet eens zo verkeerd . . .

Literatuur
Brummelhuis, A. ten. (2010). Nr. 26 Maak kennis met TPACK: Hoe kan een leraar ict integreren in           het onderwijs?  Geraadpleegd 14 februari 2012 via
         
http://redactie.kennisnet.nl/attachments/session=cloud_mmbase+2215056/Nr._26_Maak
          kennis_met_TPACK.pdf
. Zoetermeer: Kennisnet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten