Ervaringen digitale didactiek

Ervaringen

Binnen de opleiding werktuigbouwkunde is veel software beschikbaar die tijdens de lessen wordt ingezet. Het gaat hier om CAD/CAM programma's waarmee werktuigbouwkundige constructies 3D worden ontworpen en voorbereid voor productie. Deze programma's zijn hulpmiddelen waarmee een student om moet leren gaan.

Wanneer gekeken wordt naar didactische digitale hulpmiddelen, is het software programma Concurrent Costing van Boothroyd een goed voorbeeld. Hierin worden kostencalculaties uitgevoerd waarbij iedere productiestap aan bod komt.
Buiten de kostencalculatie zelf, krijgt de student een goed beeld van het productieproces dat hij/zij gekozen heeft. Binnen het onderwijs wordt het programma één maal uitgelegd aan de hand van een product. Vervolgens komt het in verschillende vakken weer terug waardoor ze zelf een aantal productieprocessen tot in detail voorbij zien komen.

Voordelen en nadelen
Het grote voordeel van dit programma is dat de student ieder willekeurig productieproces kan kiezen voor een kostencalculatie en vervolgens aan de hand wordt meegenomen. Het lastige hierbij is dat er een aantal schattingen gemaakt moeten worden van de kosten. Dit kunnen bijvoorbeeld de kosten zijn van een werknemer of machine. Ook cyclustijden van productieprocessen zullen moeten worden geschat. Het gebruik van "Concurrent Costing" is een typisch voorbeeld van onderzoekend leren (Kennisnet, 2011). Hierin word de link gelegd naar computersimulaties waarbij de student zelf naar het antwoord zoekt. Hierbij ontwikkelen de studenten vaardigheden en kennis. Onderzoekend leren vind plaats in een betekenisvolle omgeving. In de situatie waarbij de studenten van de opleiding werktuigbouwkunde het programma gebruiken, is dat het eigen ontwerp dat zij aan het maken zijn.

Inzet
Het programma wordt ingezet in de ontwerpvakken en binnenkort ook in de productietechniekvakken. Begeleiding door de docenten zal bestaan uit overleggen wat er in het programma moet worden ingevuld.

Literatuur
Brummelhuis, A. ten, & Amerongen, M. van. (2011). Vier in balans monitor 2011.
Geraadpleegd 14 februari 2012 via http://www.impress.nl/klanten/kennisnet/images/downloadartikel/Vier%20in%20Balans%20Monitor%202011.pdf. Zoetermeer: Kennisnet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten